8. Masło migdałowe

8. Masło migdałowe

Składniki: 25 dag dobrych migdałów Przygotowanie: Migdały poukładać w foremce i prażyć w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 150 stopni Celsjusza tak, żeby się dobrze rozgrzały. Następnie nieduże porcje migdałów mielić w mikserze, który ma pojemnik z nożem do mielenia...
7. Krem z soczewicy z mleczkiem kokosowym

7. Krem z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Składniki: 25 dag czerwonej soczewicy l,2 l wody 1 duża cebula 1 duża pietruszka ½ selera 2 marchewki 1 małe opakowanie mleczka kokosowego (200 ml) sól lub sos sojowy 1 płaska łyżeczka zmielonej kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 200 ml mirinu Przygotowanie: Soczewicę...
5. Amarantusowy pudding

5. Amarantusowy pudding

Składniki: dla 1 osoby 5 łyżek stołowych amarantusa 1 duża łyżka stołowa masła migdałowego garść drobno posiekanych kiełków rzeżuchy/brokułów lub natki pietruszki Przygotowanie: Amarantus zalej kubkiem gorącej wody i gotuj na średnim ogniu 5 min. Potem zmniejsz ogień...
4. Wytrawna galeretka z aronii

4. Wytrawna galeretka z aronii

Składniki: 4 porcje 1l soku z aronii bez cukru 2,5 łyżeczki proszku agar-agar 2 gruszki szczypta mielonych goździków Przygotowanie: Galaretka: Wlej prawie cały sok do garnka i zagotuj. Resztę soku wymieszaj w filiżance z agarem, tak aby się rozpuścił. Gdy sok się...
3. Cynamonowy mus z avocado i jagodami

3. Cynamonowy mus z avocado i jagodami

Składniki: dla 2 osób 1 dojrzałe avocado garść suszonych owoców goi namoczonych przez minimum 10 minut w niewielkiej ilości wody 2 łyżeczki carobu 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki stołowe syropu klonowego lub 2 drobno pokrojone daktyle jagody...
2. Tajskie sajgonki

2. Tajskie sajgonki

10 sztuk   Składniki:     – 100g (1 i 3/4 szklanki) cienkiego makaronu ryżowego, namoczonego wcześniej tylko przez 2-3 minuty w gorącej wodzie – główka sałaty (kilka całych liści odkładamy, a resztę rwiemy na średniej wielkości kawałki) –...
1. Wykwintne MOCHI z shiro miso i łuską gryki

1. Wykwintne MOCHI z shiro miso i łuską gryki

Składniki: 4 porcje 2 filiżanki sproszkowanego słodkiego lub brązowego ryżu 2 filiżanki wody 2 łyżki stołowe shiro miso 2 łyżeczki łuski gryki 2 łyżeczki otrąb ryżowych 2 łyżeczki macy Przygotowanie: Wariant 1: zmiel słodki ryż w blenderze na mąkę, aby uzyskać 2 pełne...