Składniki: dla 1 osoby
- 5 łyżek stołowych quinoy
- 1 duża łyżka stołowa masła z orzechów brazylijskich lub laskowych
- garść drobno posiekanej rukoli lub koperku
Przygotowanie:
Quinoę zalej kubkiem gorącej wody i gotuj na średnim ogniu przez 5 min. Potem zmniejsz ogień na najniższy poziom i gotuj jeszcze 10 minut. Tuż przed wyłączeniem kaszy, rozrób masło orzechowe w ½ kubka gorącej wody, dodaj rozrobione masło i posiekaną rukolę i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dolej trochę wrzącej wody, aby kasza miała półpłynną konsystencję, i przełóż ją do termosu. Idealnie smakuje po 3-4 godzinach, kiedy jest jeszcze dobrze ciepła i jednocześnie wchłonie całą wodę wraz masłem. Świetnym uzupełnieniem lunchu będzie surówka z tartego buraka z łyżeczką chrzanu.