Składniki: 4 porcje

1l soku z aronii bez cukru
2,5 łyżeczki proszku agar-agar
2 gruszki
szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Galaretka: Wlej prawie cały sok do garnka i zagotuj. Resztę soku wymieszaj w filiżance z agarem, tak aby się rozpuścił. Gdy sok się zagotuje, stopniowo wlewaj  mieszankę soku z agarem, cały czas mieszając, aby dobrze się rozpuścił. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia, rozlej do 4 miseczek
i zostaw do ostudzenia.

Mus: Umyj i obierz gruszki. Podziel na średnie kawałki i usuń niejadalne części. Do garnka wlej odrobinę gorącej wody i wrzuć gruszki. Dodaj szczyptę mielonych goździków i gotuj przez kilka minut, aż gruszki trochę namiękną. Następnie zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem.

Na koniec: Pokrój w kawałki ostudzoną galaretkę i polej musem gruszkowym. Serwuj z dekoracją kawałka gruszki na wierzchu.